Dirijorul Camil Marinescu a murit luni, la vârsta de 55 de ani, după ce a fost diagnosticat cu COVID-19. Fratele dirijorului, Ciprian Marinescu, a anunțat decesul.
”Din păcate, după o luptă de trei săptămâni cu virusul COVID-19, iubitul meu frate ne-a părăsit astăzi, la ora 6 a.m. (…) Dumnezeu să-l odihnească în pace!’‘, a transmis fratele dirijorului.
Filarmonica „George Enescu”, unde a fost dirijr principal, a transmis de asemenea un mesaj: „Filarmonica ‘George Enescu’ îşi exprimă regretul faţă de dispariţia talentatului dirijor Camil Marinescu (1964 – 2020), colaborator remarcabil al instituţiei noastre. (…) Dumnezeu să-l odihnească!”.
Camil Marinescu a fost dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” în perioada 2012 – 2019. A studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa de fagot.
A predat fagotul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi, timp de 10 ani, a deţinut postul de dirijor rezident la Opera Naţională din Bucureşti. (CITEȘTE ȘI: EX-SOȚIA EROTICĂ A ISCUSITULUI MILIARDAR A APĂRUT SINGURĂ PE PLAJĂ! TOȚI OCHII S-AU OPRIT ASUPRA EI…)
Din 2003, pentru trei stagiuni, a fost dirijor permanent invitat al Berliner Sinfonie Orchester, Germania. Începând cu 2002, Camil Marinescu a fost rezident în Japonia, activitatea sa internaţională bucurându-se de succes în numeroase turnee în SUA, Canada, Franţa, Austria, Spania, Italia, Mexic, Elveţia, Rusia, Australia, China, Marea Britanie, Israel.
Dirijând atât repertoriul de teatru liric, cât şi repertoriul simfonic, a fost invitat să conducă Minneapolis Opera House din Minnesota (SUA), orchestra OSM din Montreal, Westdeutscher Rundfunk – Koln, Komische Oper din Berlin, Mitteldeutscher Rundfunk din Leipzig. Cu unele dintre aceste ansambluri a realizat înregistrări de referinţă: opere simfonice complete de George Enescu, lucrări de Janacek, Stravinski, Bruckner, Mozart, Schubert, Beethoven, Debussy, Richard Strauss şi Ravel. În Japonia a fost prezent pe scene din Tokio, Kyoto şi Osaka. Cu o mare diversitate în abordarea repertoriului – de la Gesualdo da Venosa la opere de Puccini şi Richard Strauss, la muzică simfonică contemporană şi muzică de film şi de jazz – dirijorul include în concertele sale muzica românească, contribuind la cunoaşterea muzicii noastre pretutindeni în lume.
Camil Marinescu a desfăşurat şi o activitate pedagogică susţinută, ce include cursuri de dirijat la Universitatea din Osaka şi cursuri de estetică şi filosofie a culturii la Universitatea din Kyoto.
De asemenea, a conferenţiat pe teme de analiză muzicală şi interpretare la universităţi din Franţa, Spania, Portugalia, Germania şi SUA.